Покрај Ruukki панелите нудиме и панели од други реномирани Европски производители со кои имаме многу блиска соработка. Овие панели се исто така со одличен квалитет и изработени според Европските Стандарди за конформитет. За сите панели се издаваат технички спецификации, гаранции и потврди за квалитет во согласност со последните Европски EN стандарди

Termopaneli Skopje

RKI Ѕидни Панели со видлива врска (ВВ)

Овие ѕидни панели претставуваат практично и економично решение со видлива спојка. 

Овој тип на панели може да се угради хоризонтално и вертикално.

RKI Ѕидни Панели со скриена врска (СВ)

Овој панел претставува конструктивно решение со скриена врска, со цел да се почитуваат најсофистицираните естетски барања. Овие панели овозможуваат реализација на ѕидови со голема декоративна вредност. Тие можат да бидат инсталирани и хоризонтално и вертикално.

Панелот со скриена врска се препорачува за индустриски и комерцијални објекти каде естетиката е важна. Во случај на ѕид со невидлива врска, краевите на сврзувачките елементи се маскирани.

RKI Кровни Панели ISOAC5***

Овој панел е покривен панел со 5 профилни  ребра, наменети за згради со високи барања во однос на отпор, каде што наклонот на покривот е повеќе од 7%. Овој панел има 5 ребра во ширина од 1 m, и на тој начин ги задоволува построгите барања на отпор и топлинска изолација.

Панелот е наменет за кровови со минимум наклон од 7%.

*** Заради високите Енергетски придобивки овој панел е квалификуван за субвенции преку програмата GEFF на ЕБРД Македонија. За повеќе инфомации посетете ја вебстраната на GEFF на следниов линк - GEFF MK

RKI Агро Кровни Панели

Може да се монтира на заоблени структури со наклон од 7% (највисокиот наклон е даден во проектот).

Панелот е наменет за агро-механички апликации.

RKI Бит Кровни Панели

Панелот со битуменската фолија од надворешната страна се користи за покриви кои треба да се изолираат со битуменски мембрани или друга хидроизолација. Хидроизолација се врши на градилиштето.

Панел за кровови со минимум наклон од 7% (највисокиот пад е даден во проектот).

RKI Санитетски Кровни и Ѕидни Панели

РКИ Сано3, РКИ Сано5 - кровни панели со 3 и 5 ребра, со ПВЦ фолија одвнатре - се препорачуваат за агро-еколошко опкружување, бидејќи се отпорни на агресивни агенси.


РКИ Сано СВ - ѕид панел со невидлива спојка - може да се изработи само со внатрешна страна од поцинкуван лист обложен со ПВЦ фолија, надворешната страна е направена од поцинкуван лим.


РКИ Сано ВВ - ѕиден панел со видлива врска што може да се изработи од едната страна или од двете страни со тониран лист покриен со ПВЦ фолија.

Димензии на панелите *

Сите панели се со ширина до 1000мм, а должината е по нарачка и тоа од 2000мм па се до 13500мм

Дебелина на поцинкуван лим *

Нашите панели се изработуваат со различни дебелини и комбинации на поцинкуваните лимови и тоа: 

0.30/0.30мм, 0.30/0.40мм, 0.30/0.50мм, 0.40/0.40мм, 0.40/0.50мм, 0.50/0.50мм

Дебелина на изолационен слој *

Изолациониот слој  (PUR, PIR, MW) на панелите може да биде со дебелини од 30мм до 230мм во зависност од желбите на клиентите

Форми на Микропрофили *

Микропрофилирањето на поцинкуваните лимови може да биде во три ( 3 ) варијанти


STANDARD - ST

PLISS - PL

LIS - LS


Боја на Панелите *

Имаме широка палета на стандардни бои како и бои по нарачка - RAL card


Стандардни бои 


Внатрешна Страна Сите Панели:  RAL 9002 - 0.30; 0.40; 0.50 mm.


Надворешна страна: 

РКИ Панел ВВ: RAL 9002, 9006 - 0.4 mm; RAL 9002, 9006, 9010, 7016, 5010 - 0.5 mm

РКИ Панел СВ: RAL 9002, 9006 - 0.4 mm; RAL 1015, 9002, 9006, 6011, 9007, 3000, 7016, 5010 - 0.5 mm

РКИ Кровен Панел: RAL 9002, 9006 - 0.4 mm; RAL 9002, 9006, 5010, 6005, 6011, 7016, 3000 - 0.5 mmКласификација според огноотпорни карактеристики *

  РКИ Панели со PUR изолација


РКИ Ѕид ВВ   (30-200mm)   D-S3, d0

РКИ Ѕид СВ   (40-100mm)   D-S3, d0

РКИ Кров5     ( 30-120mm )   D-S3, d0


  РКИ Панели со PIR изолација


Огноотпорност:

РКИ Ѕид ВВ  - PIR    D= 50, 60mm      EI20  E90

RKI Ѕид ВВ - PIR    D= 80,100,120mm   EI30 E30

РКИ Ѕид СВ -  PIR    D= 80, 100mm      EI30 E60

РКИ Кров5 - PIR      D= 50,60mm        REI15 RE30

РКИ Кров5 -  PIR      D= 80, 100, 120mm   REI30 RE60


E - Интегритет на материјалот

I - Изолација

R - Носечка способност на материјалот


Реакција на оган:

РКИ Ѕид ВВ - PIR   (30-200mm)  B-S2, d0

РКИ Ѕид СВ - PIR   (40-100mm)  B-S2, d0

РКИ Кров5 - PIR    (30-120mm)  B-S2, d0Густина на изолација:   35-40kg/m3
*Фабриките производители го задржуваат правото на промена на техничките и димензионални карактеристики, како и промена на палетата на стандардни бои без претходно објавување на оваа вебстрана. Секоја нарачка ке биде одделно потврдена за количина, боја, вид, димензии и друго, пред да се пушти во производство.